2013. augusztus 23., péntek

Erdély1/6...

Királyhágó
... úgy döntöttem, külön bejegyzést kapnak az Erdélyben eltöltött napok. Így lehet, hogy egy-egy poszt nem lesz hosszú, de mégiscsak jobb, mint ömlesztve leírni mindent. :)

Szóval, az első nap szombat volt. Én még pénteken elmentem Mikiékhez, hiszen onnan indultunk. Segítettem bepakolni Mikinek, plusz csináltunk szendvicseket az útra. Amúgy 6-an mentünk. Az egyik autóban voltak Miki szülei, plusz 2 rokon (Miki apukájának unokatestvére, ill. az ő lánya), a másikban pedig Miki és én.

Szombat reggel 7-kor indultunk, Méhkeréknél mentünk át a határon. Senki nem volt se előttünk, se utánunk, szóval gyorsan ment minden. 
Nagyvárad-Kolozsvár útvonalon
mentünk Marosvásárhely felé, útközben megálltunk a Királyhágón, és elfogyasztottuk a már szinte hagyománnyá vált mics adagunkat. Marosvásárhelyre érve találkoztunk Alpárral, akiről annyit kell tudni, hogy 21 éves, orvostanhallgató, és a család pártfogoltja, jóbarátja, Erdélyben. Alpár az albérletébe vezetett minket, hol mind a 6-an elhelyezkedtünk, 2 fős szobákban, plusz ugye Alpár is ott volt a saját szobájában.
Miután kipakoltunk, és felfrissültünk picit elindultunk várost nézni.

Tordai hasadék, autópálya, maszatos ablak :D
Először megnéztük azt az egyetemet, ahová Alpár is jár, ez a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem. (UMF). Itt magyarul vannak az előadások, de a gyakorlatok román nyelven folynak. Az egyetem hatalmas területen fekszik, rengeteg fa van az épületek között. Ráadásul az egyetemi épületek egyúttal kórházi épületek is, vagy épp fordítva. Tehát vannak különböző osztályok, ahol betegek vannak (gyermekosztály, pszichiátria stb), egy-egy előadás és gyakorlat ezekben az épületekben van. A fogorvosi részt is megnéztük. Egy hatalmas épület, falak helyett ablakokkal, amiken ha benéztünk, fogorvosi székeket láttunk. Tulajdonképpen az udvarról lehet nézni egy-egy gyakorlati órát. ^^
Izgalmasabb sztorikat is mesélt Alpár. Van ugye hullaház is az egyetem épületén, sok-sok halott emberrel, akiken évek óta dolgoznak. Ők (=a testek) formalinban áznak, és újból előkerülnek, ha épp erek feltárásáról van szó, illetve bármilyen anatómiai gyakorlatról. Azt is mesélte Alpár, hogy sokszor nekik, diákoknak kell megvenni bizonyos csontokat (pl koponya), de egy-egy vizsga előtt a tanulás miatt szerveket is, mint például az emberi agy! :O Nem mű, hanem igazi agyról beszélek. Alpárnak is van, a kamrában egy üvegben. Nagyondurva :D
Ezután elmentünk a marosvásárhelyi Vártemplomba, amit jól körbe is jártunk, figyelmen kívül hagyva a belépni tilos táblákat, rendes turistákhoz híven. :D

Megnéztük még a Nemzeti Színházat, egy főtérszerűséget, a Prefektusi Hivatalt a Romulust és Remust szoptató nőstényfarkas szoborral. :)

Romulus és Remus
Vártemplom
A belvárosban is sétáltunk egy nagyon szép utcán. Két oldalt volt a széles járda, középen pedig szinte minden színben voltak virágok ültetve, különböző motívumokat alkotva. Illetve ezen a sétányon volt még egy világóra is, melynek a számai és számlapja szintén a virágokból voltak kirakva. És természetesen narancssárga fényű villanyoszlopok voltak felállítva végig a soron *.* Mire visszaértünk a Vártemplomnál hagyott autókhoz, már egészen besötétedett és későre járt, de még végigmentünk a Szerelmesek Sétányán is. :) Ezután visszamentünk a lakásba, még volt egy kis beszélgetés sör és pálinka mellett, majd ágyba kerültünk. :)
Sétány
:D
Ez az 1. nap útvonala. Balról indultunk, és a legjobboldalibb volt a cél :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése